Slikar Ludvik Schara

*

Njegove prvič objavljene ilustracije Prešernovih pesmi ...


Slikarjev avtoportret

*

Turjaška Rozamunda

*

Dežela Kranjska

*

Pod oknom

*

Ukazi

*

...in nekaj njegovih slik

*

Kratek slikarjev življenjepis

Spisala Ema Valjavec

Slikar Ludvik Schara se je rodil 16. julija 1907 v Mariboru, kjer je končal osnovno šolanje. Življenska pot ga je naprej vodila v München, kjer je diplomiral na visoki šoli za upodabljajočo umetnost.
Že kot deček je neizmerno rad risal, posebno portretiral. Kot mladostnik je bil vsestranski športnik. Navduševala ga je gimnastika, rad je smučal in posebno drsal, kar je bilo v njegovih mladih letih novost. V planinah je rad preživel proti čas, odtod izhajajajo kasnejše, te prvič objavljene akvarelne ilustracije, za katere v Ljubljani ni našel založnika. Perfektno je obvladal nemščino. Tuja mu nista bila niti angleščina in italijanščina. Ljubil je klasično glasbo, sam pa je izvrstno igral kitaro in orglice.

Svojo življensko srečo je 60 let delil z gospo Ano Leinfeller, ki mu je v zakonu pokonila tri otroke. S soprogo sta prepotovala vso Evropo.

Žal po drugi svetovni vojni s slikarskimi deli ne bi mogel preživljati svoje družine, zato je odprl v Ljubljani ob Ljubljanici grafično oblikovalni atelje "Slikarstvo Šara". Njemu najljubši so bili motivi stare Ljubljane v akvarelni tehniki, ki krasijo domove ljubiteljem slik po vsem svetu. Svoje slike je prodajal v zelo znani takratni ljubljanski galeriji.

Slikar Ludvik Schara je umrl 16. februarja 1993 v Ljubljani in je bil pokopan na ljubljanskih Žalah v družinskem krogu.

Srčno upam, da se bo našel človek, ki bo po prebiranju tega zapisa slikarjeva dela in njegovo življenje temeljiteje osvetlil.

*

Zbral, oblikoval in slikovno obdelal:


Copyright © 2011 - Vse pravice pridržane - All rights reserved - www.rutars.net

*