Uvodnik

*


         Vesel in hkrati ponosen sem, da imamo Slovenci v tako v sodobni elektronski obliki toliko gradiva o cerkljanskem rojaku, nadškofu Frančišku Borgiji Sedeju. Tako velik in za naš narod premalo poznan borec za vero, narod in slovenstvo – pa tako zapostavljen in nepoznan. Morda tudi zaradi nedostopnosti gradiva in politične volje.
         Tega razloga od sedaj naprej ne bi smelo biti. Prenovljene spletne strani so sedaj še bolj bogate in prijazne do bralca. Sodobne oblike (jpg, htm in pdf) naravnost izzivajo, da se spopademo s sicer ogromno količino podatkov, ki pa jih imamo vedno pri roki. Lahko bi rekli za vsakega nekaj. Znanstveniki in zgodovinarji bodo našli strokovno gradivo (rimski simpozij o Sedeju, njegova pastirska pisma, spominski album), drugi bodo lahko prebirali različne življenjepise o tem možu, različne zapise ob njegovih jubilejih, pa še mnogo drugega: fašistično preganjanje, skrb za slovenski jezik in vzgojo v materinem jeziku, sodelovanje in pomoč Simonu Gregorčiču. Vse do omembe temeljnega in obsežnega dela v italijanščini, ki odkriva njegovo pomembno delo med in neposredno po prvi vojni – tako na verskem, gospodarskem in političnem področju.
         Vse to ogromno delo elektronskega urejanja – pa ne le pri Sedeju! – je prevzel naš Dreškov Štefe (Štefan Rutar). Že več let (vsaj štiri) skrbi za zbiranje, preslikavo, urejanje gradiva, da ga imamo sedaj v tako dostopni obliki. Seveda prostovoljno in brezplačno.
         Zgleda, da ne državne in ne lokalne oblasti še niso spoznale, kako pomembno je poznati svoje korenine in biti nanje ponosen. Seveda pa jih moraš poznati, razumeti in se iz tega tudi kaj naučiti.
         Hvala Bogu, da imamo še vedno take zanesenjake, ki znajo pozabiti nase in delati za druge, predvsem za naprej. Tudi nadškof Sedej je bil take vrste.
        

                +


Mag. Andrej Sedej

V Cerknem na praznik sv. apostolov Petra in Pavla 2009.

*


Copyright © 2011 - All rights reserved

*