LAVFARJI V CERKNEM
Film je Boris Brelih posnel ob prvi uprizoritvi cerkljanske Laufarije
ob pustih dneh leta 1956

*

Odličen slovenski etnolog dr. Naško Križnar je ta film pred leti profesionalno obdelal; s tem ga je rešil pogube in pozabe. Film je izšel pri Založbi ZRC leta 1997 na VHS kaseti skupaj s publikacijo Etnološki film med tradicijo in vizijo, v kateri so, poleg fotogramov vseh kadrov v filmu, objavljeni prispevki s posvetovanja ob 40-letnici slovenskega etnografskega filma, ki med drugim obravnavajo tudi pomen filma Lavfarji v Cerknem za razvoj slovenskega etnografskega filma.

Spominjam se, da je Boris Brelih za ta film izdelal na svoje stroške še zvočni zapis (pomoč Filmservisa) na 16mm magnetnem traku in s tem pripravil vse za končno izdelavo filma z zvočnim 16mm filmskem traku (z optičnim zvočnim zapisom) pri Jadran filmu v Zagrebu. Ljubljana je to možnost dobila veliko kasneje z nastankom filmskega laboratorija pri RTVL. Do obljubljene realizacije filma ni prišlo in je "delovno kopjo" filma oddal na SAZU z zamudo in brez magnetnega zvočnega zapisa. Z veliko sreče se utegne zgoditi, da se ta zapis kdaj najde. V tem času so bili že zanimivejši ptujski Kurenti, ki so nastali dve leti kasneje...

*

Obrazložitev dveh sličic iz filma

*

Na tem mestu je poudariti, da se poleg vseh znanih filmskih enot, ki so bile na temo Laufarjev posnete kmalu po prvi uprizoritvi 1956, ne sme pozabiti na film posnet z ekipo Zagreb-filma iz Zagreba. Film so snemali dva dni v Kranjski gori, žal ne po cerkljanskih navadah, temveč po zamisli režiserja in je imel delovni naslov Iz petih kontinetov. Filmska ekipa je prispela v Cerkno, ki takrat ni imelo zanj razpoložljivih dobrih nastanitvenih kapacitet je laufarsko dogajanje prenesla v Kranjsko Goro. Poskrbeli so za prevoz "Laufarske družine" in njeno nastanitev.
Mnogi soustvarjalci Laufarije so temu početju oporekali češ, da snemanje Laufarije sodi samo v domače Cerkno. Po poizvedovanjih tega filma v Cerknem ni, a bilo bi dobro raziskati in cerkljansko Laufarijo obogatiti še z enim starim filmom o njej. (Zapisal: Š.R)

*

Zbral, oblika in slikovna obdelava:


Copyright © 2011 - Vse pravice pridržane - All rights reserved - www.rutars.net

*